in Taal

Van fokstations en proefboerderijen tot headstarting en grutto-pleasende maatregelen

Staatssecretaris Jean Rummenie (Visserij en Natuur, BBB) zei deze week, ‘out of the box’, te onderzoeken of het zin heeft fokboerderijen voor grutto’s op te richten om de nationale vogel voor uitsterven te behoeden. Nederland is het belangrijkste leefgebied van de grutto, die zijn naam dankt aan zijn baltsroep, maar door de intensieve landbouw verdwijnt de steltloper als sneeuw (voor de zon, maar sneeuw is op zich al een zeldzaamheid geworden).

Het boerenland – de groene woestijn, het grasfalt – staat vol eentonig raaigras waarin weinig eetbaars leeft voor gruttokuikens. Mede door de lage waterstand, die het veld begaanbaar maakt voor nesten verzwelgende landbouwvoertuigen.

Het voorstel van Rummenie leek afkomstig uit het nog niet geschreven sciencefictionboek Boerennatuur, en het jargon dat ermee gepaard ging, verdient daarin ook een plaats: van fokstations en proefboerderijen tot headstarting en grutto-pleasende maatregelen.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis grapte dat Rummenie de ‘intensieve gruttohouderij’ als oplossing ziet voor de problemen van de intensieve veehouderij, een woordspeling. Anderen wezen erop dat het fokken van grutto’s geen zin heeft zonder herstel van het leefgebied van de vogel, maar daarover deed de staatssecretaris weinig concrete beloften, behalve dat hij het aan de agrarische industrie wil overlaten (‘agrarisch natuurbeheer’; zo kunnen we de gezondheidszorg ook uitbesteden aan de voedselindustrie).

‘Intensieve gruttohouderij’ stond in 2018 al eens in een artikel op nieuweoogst.nl. De voorzitter van vogelwerkgroep Midden-Delfland noemde ‘een grutto per hectare’, wat in de jaren zeventig het geval zou zijn geweest, al intensieve gruttohouderij: ‘Die intensieve gruttohouderij van toen wordt nu verheerlijkt, maar moeten we terug naar nulpredatie, pas in juli maaien en alleen ruige mest strooien? Daar wordt ook niet iedereen blij van.’

Niet iedereen wordt blij van natuurvriendelijk landbouwbeleid, dat is duidelijk, maar velen toch wel, in de eerste plaats de grutto zelf.

Geschreven voor de Volkskrant