“Mode is slechts een vorm van lelijkheid die zo absoluut ondraaglijk is dat we haar elk half jaar moeten vervangen door een andere”, schreef Oscar Wilde in zijn The Philosophy of Dress. Vanwege de pandemie is dat er het afgelopen jaar bij veel mensen bij ingeschoten, want in een wereld waarin thuiswerken, internetwinkelen en theaterstreamen de standaard zijn geworden kom je met een pyjama, wat joggingspakken en een enkel net overhemd of bloesje voor die belangrijke zoommeeting heel aardig de dag door.
Het onvermijdelijke gevolg: de garderobe is bij velen van jullie al enkele semesters niet meer geüpdatet. We vroegen aan Paul van de Waterlaat en Inez Wolters van Zwermers, die al enkele jaren onderzoek doen naar hoe kleren de man of vrouw maken, om advies over hoe je zonder een bezoek aan de Primark je garderobe een nieuwe impuls kan geven.
1. Zet eens flink de schaar in je kledingkast
Paul: “Er zijn heel veel dingen die je kunt doen met de schaar. Het wordt zomer, dus een broek afknippen bijvoorbeeld.” Op Terschelling staat het kwik momenteel ruim boven de 20 graden, dus een korte spijkerbroek komt van pas, maar schroom niet om de schaar ook eens in je ribfluwelen of wollen pantalon te zetten. Inez: “Ik heb een mannelijk colbertjasje door de midden geknipt en van de twee delen een rokje en een kort jasje gemaakt.” Die verrassende combinatie zag jouw dagkrantreporter reeds voorbijkomen in de zoomvoorstelling Pan~// Catwalk, en hij was daar zo van gecharmeerd dat hij bij deze twee colberts aan geïnteresseerden ter beschikking wil stellen (maatje 52, op te halen in Amsterdam).
Video door Jonathan Sipkema
2. Ruil eens wat stukken met die of gene
“Iets waar jij misschien niet meer van aan gaat, daar kan ik misschien iets mee”, aldus Inez. Paul vult haar aan: “Om in eilandtermen te blijven, ‘jut’ van elkaar. Wij jutten van alles bij elkaar.” (In tijden van corona is hier overigens een bijzonder initiatief voor genomen door jouw dagkrantfotograaf Nichon Glerum, de Ketting Kledingruil genaamd.)
Paul vertelt over een kledingruilinitiatief van Zwermers in Tilburg. “Een onderdeel van ons project is dat wij in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg een kledingloket hebben opgezet. Dat bestaat nog steeds en wordt gerund door vrijwilligers. Bewoners van de wijk hebben wij gevraagd kleding te doneren die ze niet meer droegen, en diezelfde bewoners konden daar ook kleding komen jutten. Het was niet per se een ruil, je kon ook enkel iets komen brengen of halen, maar dat je de buurman ineens in jouw oude trui zag over straat zag gaan, vonden de mensen heel tof daar.”
3. Laat je inspireren door de voorstelling Pan~// Catwalk
De voorstelling Pan~// Catwalk is te bekijken op het Imaginaire Eiland. Op 26 juni kun je bovendien terecht bij Oerol Spoelt Aan in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. Behalve een feestelijke verkleedpartij voor publiek en spelers is het een reis door een spectrum van klederdrachten, waardoor je gaat nadenken over de betekenis van kleren voor het idee van persoonlijke of culturele identiteit. Paul: “Het doel van de voorstelling is niet om mensen ertoe aan te zetten zich beter te kleden. We tonen de mensen een inclusief palet aan stijlen zonder daar een oordeel bij te vellen. Een opsomming aan menstypes aan de hand van de kleding die men draagt.” Inez: “Wat iemand draagt qua kleding suggereert meteen wat voor mens iemand is. Maar dat oordeel laten wij echt aan de kijker, wij geven daar geen invulling aan.”
Foto’s door mijzelf. Dit stukje schreef ik voor de Oerol-krant.