De toekomst is een lange tijd, hopelijk. Veel is onzeker, maar iets wat buiten kijf staat is dat we enkele uren na de laatste maaltijd weer trek zullen krijgen. Wat eten we in de toekomst? Culinair kunstenaar Marente van der Valk geeft het antwoord. Marente en haar team schotelen de Oerol-bezoekers die in de bevoorrechte positie verkeren een kaartje voor Diners om Oost te hebben bemachtigd een futuristisch vijfgangendiner voor. We vroegen Marente naar de vork en de steel.
Wat is het voedsel van de toekomst?
We hoeven niet alle technologische vooruitgang te negeren, maar we kunnen beter kijken naar wat er om ons heen groeit. Wat is eetbaar? Wat kunnen we plukken, met respect voor de natuur? Wat wordt lokaal aangeboden door producenten? Wij werken samen met ecoloog Piet Zumkehr, en de wildplukker in ons team, Mark Franck, verzamelt dagelijks allerlei eetbare planten, bloemen, kruiden, wortels, wieren en zaden. Zij weten precies wat wel en niet eetbaar is hier op het eiland en het wad. Voor de oesters werken we samen met De Oesterfabriek uit West-Terschelling.
Een hele geruststelling, dat we in de toekomst nog gewoon oesters kunnen eten!
We mogen oesters eten, we mogen wat mij betreft zelfs vlees eten, maar we moeten ook kijken wat we plantaardig kunnen doen. Groenten kun je net zo feestelijk opdienen als vlees en net zo lekker maken.
Waarom is het van belang dat we op die manier gaan eten?
Je hebt als consument een kleinere voetafdruk als je meer plantaardig voedsel in je dieet hebt. Dieren zul je nog steeds nodig hebben om op een gezonde manier aan landbouw te doen, dus daarom kun je ook nog steeds vlees eten, als je daarvan houdt. Ik hou van vlees, maar wil wel weten waar het vandaan komt en dat het dier een goed leven heeft gehad. Voor dit menu hadden we geen vlees nodig, omdat je zoveel plantaardige ingrediënten van het eiland kunt gebruiken.
Is het eten in de toekomst lekkerder of viezer dan dat van vandaag?
Wat mij betreft net zo lekker of zelfs lekkerder. Het gaat erom dat je aandacht geeft aan de ingrediënten en voor mij is het ook belangrijk om dat gevoel te delen met het publiek. Wij gaan als chefs tijdens het diner de tafel op om over het eten te vertellen, terwijl we het opdienen. Alle bezoekers hebben tot nu toe hun bord leeg gegeten, dus ze vinden het niet vies, al zijn er mensen die liever meer vlees gehad hadden.
Als je nog maar één ding zou mogen eten voor de rest van je leven, wat zou je dan kiezen?
Bieten. Er zijn veel verschillende soorten bieten en je kunt ze op heel veel manieren klaarmaken. Zelf bieten verbouwen is ook goed te doen.
Gas is duur, fossiele brandstoffen zijn niet duurzaam. Wat is in de toekomst de beste bereidingswijze?
Persoonlijk hou ik heel erg van koken op vuur. Dat kan ook gewoon met hout dat van bomen afvalt, dat kun je zelf sprokkelen en drogen. Het is misschien wat veel gevraagd om massaal weer op kampvuren te gaan koken, maar aardgas gaat eruit, dus we moeten iets anders verzinnen. Er bestaan kleine, zuinige ovens die je met een paar stokjes kunt verwarmen. Dat is het duurzaamst.
Welke smaak zal domineren in de toekomst? Wordt het een zure of een bittere tijd?
Wat de Onkruidenier betreft wordt het een zoute tijd, omdat alles zal verzilten. Zelf denk ik dat we sterkere smaken meer zullen gaan waarderen, zoals de smaak van de zoutmelde.
Bedankt Marente!
Geschreven voor de Oerol-krant, zie hier. Foto Tom van Huisstede.