De circusartiesten van Klub Girko balanceren kleine takken op grotere takken, en die weer op stronken, en de hele tijd vraag je je af: gaat het ze lukken, of dondert de hele boel zo in elkaar? Gegarandeerd dat je de volledige 35 minuten van Human Time Tree Time op het puntje van je boomstronk zult zitten. Het is ook hartstikke leuk om zelf te proberen, dus vroegen we performers Crispin Bade en Josef Stiller naar tips voor wie aan de slag wil met het balanceren van takken.
Stel dat ik ook takken wil balanceren, waar kan ik dan het beste beginnen?
Het beste advies is dit: als je een stok rechtopstaand op je hand wil balanceren, kijk dan naar de bovenste punt van de stok, en probeer die op één plek te houden. Het is veel moeilijker als je ergens anders naar kijkt, bijvoorbeeld naar je hand.
En als je blokken hout of stenen op elkaar wil stapelen, hoe doe je dat dan?
Wat voor mij de grote uitdaging was, is je aandacht erbij houden. Je moet je echt goed concentreren, voor langere tijd, en het hoofd koel houden. Alle andere dingen moet je proberen te vergeten, ook als er bijvoorbeeld een mug op je voorhoofd landt.
Wat is je geheim voor zo’n diepe concentratie?
Oefenen, oefenen, oefenen. Ook daarbij gaat het om waar je je aandacht op richt. Probeer je op één punt te concentreren. Bij het balanceren van een stok kijk je omhoog, bij het stapelen van blokken hout richt je je ook één punt.
Hoe ga je om met de risico’s, bijvoorbeeld als je probeert een zware boomstam te balanceren? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet bezeert?
Een goede, lange warming-up is voor ons belangrijk. Goed uitgerust zijn helpt ook. En ter plekke bekend zijn met je materiaal. We zijn een week voor het festival begonnen met onze voorbereiding op deze locatie. We hebben het terrein leren kennen. Elke tak en stronk die we gebruiken is anders dan op andere plekken, en we hebben veel tijd doorgebracht met alle takken die we gebruiken. Als de hele boel onverhoopt toch instort, terwijl wij erbovenop zitten, dan vallen de stammen meestal eerst op de grond voordat wij neerkomen. Of we springen eraf, weg van de boom.
Hebben jullie je al bezeerd tijdens het oefenen?
Nee, we zijn erg voorzichtig. Met zulke grote stammen is het belangrijk dat je de grenzen kent van wat je ermee kunt doen. Inmiddels kennen we die vrij goed en proberen we binnen de grenzen van het mogelijke en veilige te blijven.
Hoe selecteer je een goede stok of stam om mee te werken?
Kies een stok met een duidelijk zwaartepunt. Als een stok aan een kant zwaar is en aan de andere kant lang, dan is het makkelijker balanceren. Voor ons gaat het ook om esthetiek. Hoe ziet een stok eruit? Het gewicht en het uiterlijk, ook die moeten in balans zijn. Kijk vooral om je heen naar wat je kunt vinden. Wij hadden ook stokken en stammen mee naar het eiland kunnen nemen, maar het is interessanter om te gebruiken wat je ter plekke vindt aan materiaal. Dat houdt onze voorstelling ook levend, dat we elke keer dat we op een nieuwe locatie spelen weer andere stokken en stammen gebruiken.
Geschreven voor de Oerol-dagkrant, zie hier. Foto Tom van Huisstede.